FIRA DE SANTO TOMÁS A BILBAO


Santo Tomàs és una fira tradicional del Pais Basc que dona l'embranzida a les Festes de Nadal. Els pagesos baixen dels "baserris" amb els ufanosos productes naturals de la terra: tomàquets, porros, pebrots, cebes, tot el que han cultivat en els horts de les cases amb les seves mans solcades per la feina del cultiu i que ara estenen cofois davant a tothom.

A Bilbao, cal surtir sempre amb el paraigua al braç, és una companya dificil de treure de a sobre. Avui, dia de Santo Tomàs, el cel gris i fosc, típic de Bilbao deixava caure unes gotes d'aigua que, pels que hi estem acostumats, és normal i ni tan sols agafem el paraigua, més que res, perquè segurament el deixarem oblidat en algú racó de l'oblit.

La Plaza Nueva i el Arenal són l'escenari on es desenvolupa tota l'acció d'aquesta fira. Santo Tomás és una colla d'amics joves universitaris que han acabat les classes fins al deu de gener, un pare orgullós que parla de la seva filla de setze anys amb els amics, una reunió informal de companys de treball, uns nois despreocupats que parlen de la "movida" del Barça, uns catalans que criden visca catalunya, i tots tenen en comú que avui han començat a celebrar les festes de Nadal perquè ja hi som.

Santo Tomàs fa olor a les tradicionals rosquilles envoltades de sucre blanc i al protagonista de la fira, el talo amb txorizo que els festejants degusten juntament amb un got de sidra o del sempre més preuat txakolí.

Hi ha gent, molta gent que omple els carrers del Casco Viejo, de la Plaza Nueva i del Arenal, els adorns que ens recorden el Nadal festejen amb els vianants el plaer de riure, de veure gent que es diverteix, que comunica, que menja, que beu, que canta i que és feliç perquè avui és festa a Bilbao.
Una bandera del Pais Basc i una altra del Athletic de Bilbao es passejen a sota els pórtics encapçalant un grup de nois vestits d'una forma peculiar i tradicional, s'obren camí entre la gent que entra i surt dels bars, barrejant una imatge entre l'ovella i el pastor amb esquella inclosa.

Bones Festes a tothom!!!

Comentarios

Anónimo ha dicho que…
Una descripció exaquisida. Gora La Lázaro!!!
Mercedes Lázaro ha dicho que…
Gràcies Anónimo!!!

Entradas populares