ITÀLIA II


El llibre de Pla sobre Itàlia em confonc una mica, comença parlant de "l'italià" i fa una definició que ja he comentat en el post anterior del bloc, sense esmentar cap diferència entre l'italià del nord i l'italià del sud, el que em semblava força estrany. A mida que vaig llegint però, en Pla comenta la "Nuovissima Guida dei Viaggiatori in Italia" del 1834, època en la que a Itàlia hi havia el regne de les Dues Sicílies, capital Nàpols; els Estats de Sardenya, capital Torí; els estats pontificis, capital Roma; el regne lombardo -veneto, capital Milà, que pertanyia a l'imperi austro-hongarés; el gran Ducat de Toscana, capital Florència; el Ducat de Parma, etcètera. Aquesta guia, parla de les diferències d'hàbits, culturals, socials entre les trenta-sis ciutats d'Itàla i fins i tot, crida l'atenció que també parla de les dones de cada ciutat. El comentari que l'escriptor empordanés fa sobre la guia és que són "jocs de societat" i que no són més que diagnòstics que si hom no en fa gens de cas, no passa res particular. Sembla que ell no hagi percebut diferències entre les ciutats i els seus habitants, en canvi, sí que ho ha fet. Passant les pàgines em trobo amb una frase que m'ho confirma: "Tot el que sigui explicar aquest pais a base dels habituals llocs comuns és exposar-se a les més gran sorpreses i condemnar-se a no comprendre-hi res" [...] més endavant diu que "el nord d'Itàlia és, doncs, essencialment centreeuropeu, amb tots els avantatges i inconvenients que aquesta situació comporta"[...] i que "el pes que el nord té a Itàlia és decisiu."

Em sembla també una defesa del capitalisme quan diu que "l'home que viu en una fàbrica té la dignitat del treball, l'hàbit del sacrifici i de la fatiga. És un ritme de vida basat severament sobre el sentiment de la tolerància i de la interdependència, que us habitua a la puntualitat, al rigor i a la continuïtat." Afegeix que "aquestes virtuts del capitalisme tenen un perfum d'àrida ascesi".
Bé, jo pel que veig, és clar que hi ha diferències entre les ciutats del nord i les del sud, però això passa en qualsevol territori del món, fins i tot la terra és diferent i els productes que s'obtenen d'ella. El que no vol dir que estigui menyspreant una zona envers l'altra, només són diferents i eliminar aquestes diferències seria pretendre crear un món irreal, i més hipòcrita del que ja és. No podem defensar amb la boca unes determinades accions que seriem incapaços d'assolir. El capitalisme és un model econòmic que s'ha demostrat que ha fracassat, com el comunisme, tot i que amb els temps m'he adonat de que el comunista no té cap motivació ideològica per la que no pugui desitjar un bon cotxe, una bona casa i molts de calers. El comunisme, pobret, no era més que la socialització dels mitjans de producció, i mireu que han fet amb ell. El capitalisme, un sistema que dona dignitat al treballador i mireu com estem tots i totes de fotuts i fotudes. Tot esclatarà, n'estic segura, només cal estar preparats amb un bon llibre a la mà, com si res estigués passant, com si res hagués canviat.

Comentarios

Entradas populares